O úspěchu náboženství

Křesťanství nebo víra obecně je komplexní problém. Je to velice úspěšný myšlenkový komplex / konstrukt. Kdyby ho lidé sami nepřijali, samo by brzy zaniklo. Nejen tvorové, ale i myšlenky podléhají přirozenému výběru. Křesťanství obstálo, je tedy třeba zůstat otevřený a snažit se porozumět podstatě jeho úspěchu.

Jeho úspěch tkví v mentalitě té pohodlné a ustrašené většiny, která ho přijala, protože křesťanství (nebo dosaď islám/komunismus/fašismus) nabízelo absolutní jistoty v nejistých dobách. Většina lidí zkrátka potřebuje morální imperativ - hotovou, instantní a absolutní odpověď na otázku: co je dobré, a co není?. Časem se náboženství stalo zvykem, tradicí. Tak zachvátilo i mysl těch kteří měli šanci stát se svobodnými, ale křesťanská výchova z nich vyrvala to nejlepší a následně vrhla zpět do společnosti jako poslušné pěšáky.

Mít nad sebou morální imperativ je pro většinu pohodlnější. Navíc kdo by se nechytl na takové šlágry, jako rovnost, dobro, nebo třeba zmrtvýchvstání!? Všechno jsou prakticky jen hodně úspěšné obchodní značky, o kterých věřící věří, že jsou dány bohem, i když se v podstatě jedná o lidské, společenské jevy, myšlenky a cíle. Zvým způsobem se dá říci, že kněží "loví" nové věřící na jejich vlastní tužby.

Věřící lidé už nemají zájem o realitu, ale raději žijí v kouzelném světe, kde stačí dodržovat pravidla hry, a hlavní cenou je nesmrtelnost v ráji. A komu to přijde jako málo zábavné, ten odjede do Sýrie a tam - samozřejmě ve jménu božím - může pozabíjet pár nevěřících, načež dostane navíc ještě 72 panen. Rozdíly mezi křesťanskými, islámskými nebo třeba šintoistickými lákadly, zde nejsou podstatné. Podstatné je to, že lidé podléhají levným náboženským slibům, a platí za to drahou ztrátou smyslu pro realitu.

Diskuze

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek